DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 48 Geography UPSC prelims questions

For Govt jobs preparation Daily MCQ will be provided, most of the questions will be from the past question papers from UPSC, SSC IBPS, etc

  1. Which one of the following is the correct sequence of hills starting from north and going towards south?
  • Nallamala hills Nilgiri hills javadi hills anamalai hills
  • Annamalai hills javadi hills Nilgiri hills nallamala hills
  • Nallamala hills javadi hills Nilgiri hills Annamalai hills
  • Anamalai hills Nilgiri hills javadi hills nallamala hills
Answer: Nallamala hills javadi hills Nilgiri hills Annamalai hills

2. Which one of the following is not a biosphere reserve?

  • Agasthyamalai
  • Nallamalai
  • Nilgiri
  • panchmarhi
Answer  nallamalai 

3. In which one of the following districts have large reserve of diamond bearing kimberlite been discovered in the recent past?

  • Hoshangabad
  • Raipur
  • Sambalpur
  • Warangal
Answer: Raipur

4. With reference to the steel industry in India in the recent times consider the following statement?

  1. Vizag Steel plant has been declared as miniratna
  2. Merger of IISCO board with SAIL has been completed.

Which one of the following given about?

  • 1 only
  • 2 only
  • Both 1 and 2
  • Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2.

5. The Stilwell road, built in 1940s which was recently in news. Connects which of the following?

  • Agartala in India and Yangon in Myanmar via Bangladesh
  • Ledo in india and Kunming in china vis Myanmar
  • Kalimpongb in india and Lhasa in Tibet via Bhutan
  • Imple in India and Bangkok in Thailand via Myanmar.
Answer :Ledo in India and Kunming in china vis Myanmar

6. Which one of the following is also known as top slip?

  • Ismlipal National park
  • Periyar wildlife sanctuary
  • manjira wildlife sanctuary
  • Indira Gandhi wildlife sanctuary and National park
Answer : Indira Gandhi wildlife sanctuary and National park

7. Where are shevaroy hills located?

  • Andhra Pradesh
  • Karnataka
  • Kerala
  • Tamilnadu
Answer:  Tamil Nadu

8. Which one of the following National Highway passes through Maharashtra Chhattisgarh and Orissa?

  • NH 4
  • NH 5
  • NH 6
  • NH 7
Answer: NH 6.

9. Consider the following statement


1. Balaghat is known for its diamond mines
2. Majhgawan  is known for its manganese deposit


Which of the following statement given above is correct?

  • 1 only
  • 2 only
  • Both 1 and 2
  • Neither 1 nor 2
Answer : neither 1 nor 2.

10.  Which one of the following rivers originate in Amarkantak?

  • Damodar
  • Mahanadi
  • Narmada
  • Tapi
Answer : Narmada.

Daily govt jobs MCQ

Other govt job notification

Leave a Reply

Your email address will not be published.