DAILY MCQ FOR GOVT JOBS (GEOGRAPHY)DAY 25

For Govt jobs preparation Daily MCQ will be provided, most of the questions from the past question papers from UPSC, SSC IBPS, etc.

  1. The earth’s movement in its orbit is from
  • West to east
  • East to West
  • North to south
  • Equatorial

ANSWER WEST TO EAST

2. The imaginary parallel line running from east to west are

  • Latitudes
  • Longitudes
  • Altitudes
  • Equinox

ANSWER LATITUDES

3. Circumference of the Earth is approximately

  • 40,000
  • 25,000
  • 13,000
  • 8,000

ANSWER 40,000

4. The imaginary lines running from north to south are called

  • Latitudes
  • Longitudes
  • Parallels
  • Equally

ANSWER LONGITUDES

5. A-Line on a map joining places of equal monthly or yearly rainfall is

  • Isobar
  • Isohyet
  • Isotherm
  • Isoneph

ANSWER ISOHYET

6. The line joining the places of equal pressure is known as

  • As isochors
  • As isobars
  • As isothermal
  • As isocherones

ANSWER ISOBARS

7. In how many times-zones is our earth divided?

  • 24
  • 36
  • 12
  • 15

ANSWER 24

8. When a ship crosses the international dateline from west to east it

  • Looses one day
  • Gains one day
  • Gains two days
  • Looses two days

ANSWER LOOSES ONE DAY

9. Tides occur twice in every

  • 24 hours
  • 22 hours
  • 48 hours
  • 24 hours and 52 seconds

ANSWER 24 HOURS

10. Neap Tides occur

  • At half moon
  • During the day
  • Once a month
  • Twice a week

ANSWER AT HALF MOON

OTHER GOVT JOB NOTIFICATION

DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 24

For Govt jobs preparation Daily MCQ will be provided, most of the questions from the past question papers from UPSC, SSC IBPS, etc.

  1. If a and b are odd numbers, then which of the following is even?
  • a+b
  • a+b+1
  • ab
  • ab+2

ANSWER: a+b

2. The greatest number which can divide 1356,1868 and 2764 leaving the same remainder 12 in each case, is:

  • 64
  • 124
  • 156
  • 260

ANSWER: 64

3. The square root of 53824?

  • 202
  • 232
  • 242
  • 332

ANSWER: 232

4. The average of five numbers is 27. If one number is excluded, the average becomes 25. The excluded number is:

  • 25
  • 27
  • 30
  • 35

ANSWER: 35

5. if 35% of a number is 12 less than 50% of that number, then the number is:

  • 40
  • 50
  • 60
  • 80

ANSWER: 80

6. If the loss is 1/3 of the Selling Price., the loss percentage is :

  • 16 *2/3%
  • 20%
  • 25%
  • 33*1/3%

ANSWER: 25%

7. Two men started together to walk to a certain destination, one at 3 kmph and another at 3.75 kmph. The latter arrives half an hour before the former. The distance is:

  • 6 km
  • 7.5 km
  • 8 km
  • 9.5 km

ANSWER: 6 km

8. A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

  • 50 m
  • 150 m
  • 200 m
  • Data inadequate

ANSWER: 150 m

9. In what ratio must a grocer mix two varieties of tea worth Rs. 60 a kg and Rs. 65 a kg so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg he may gain 10%?

  • 3:2
  • 3:4
  • 3:5
  • 4:5

ANSWER: 3:2

10. What is the present worth of Rs. 132 due in 2 years at 5% simple interest per annum?

  • 112
  • 118.80
  • 120
  • 122

ANSWER: 118.80

OTHER GOVT JOB NOTIFICATION