DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 24

For Govt jobs preparation Daily MCQ will be provided, most of the questions from the past question papers from UPSC, SSC IBPS, etc.

  1. If a and b are odd numbers, then which of the following is even?
  • a+b
  • a+b+1
  • ab
  • ab+2

ANSWER: a+b

2. The greatest number which can divide 1356,1868 and 2764 leaving the same remainder 12 in each case, is:

  • 64
  • 124
  • 156
  • 260

ANSWER: 64

3. The square root of 53824?

  • 202
  • 232
  • 242
  • 332

ANSWER: 232

4. The average of five numbers is 27. If one number is excluded, the average becomes 25. The excluded number is:

  • 25
  • 27
  • 30
  • 35

ANSWER: 35

5. if 35% of a number is 12 less than 50% of that number, then the number is:

  • 40
  • 50
  • 60
  • 80

ANSWER: 80

6. If the loss is 1/3 of the Selling Price., the loss percentage is :

  • 16 *2/3%
  • 20%
  • 25%
  • 33*1/3%

ANSWER: 25%

7. Two men started together to walk to a certain destination, one at 3 kmph and another at 3.75 kmph. The latter arrives half an hour before the former. The distance is:

  • 6 km
  • 7.5 km
  • 8 km
  • 9.5 km

ANSWER: 6 km

8. A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

  • 50 m
  • 150 m
  • 200 m
  • Data inadequate

ANSWER: 150 m

9. In what ratio must a grocer mix two varieties of tea worth Rs. 60 a kg and Rs. 65 a kg so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg he may gain 10%?

  • 3:2
  • 3:4
  • 3:5
  • 4:5

ANSWER: 3:2

10. What is the present worth of Rs. 132 due in 2 years at 5% simple interest per annum?

  • 112
  • 118.80
  • 120
  • 122

ANSWER: 118.80

OTHER GOVT JOB NOTIFICATION