DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 29

For Govt jobs preparation Daily MCQ will be provided, most of the questions will be from the past question papers from UPSC, SSC IBPS, etc.

  1. The Business Expectation Survey is conducted by which body?

[A] NITI Aayog
[B] National Council for Applied Economic Research
[C] National Statistical Office
[D] Confederation of Indian Industries

Answer: B [National Council for Applied Economic Research]

2. What is the name of the app launched by Vodafone Idea and Nasscom Foundation for women safety?

[A] Atma Nirbhar
[B] My Ambar
[C] My Women
[D] Atma Abhiyan

Answer: B [My Ambar]

3. Which Indian industrialist is known as the ‘Father of Indian IT Industry’?

[A] Faqir Chand Kohli
[B] Azim Premji
[C] Dhirubai Ambani
[D] N R Narayana Murthy

Answer: A [Faqir Chand Kohli]

4. Which state has become the first state in the country to implement National Education Policy-2020?

[A] Uttar Pradesh
[B] Assam
[C] Bihar
[D] Karnataka

Answer: D [Karnataka]

5. Amphotericin B, which was making news recently, is a drug used to treat which disease?

[A] Dengue
[B] Pneumonia
[C] Covid-19
[D] Mucormycosis

Answer: D [Mucormycosis]

6. Who among the following founded Nadwatal Ulama?

[A] Rashid Ahmed
[B] Shibli Naumani
[C] Maulana Azad
[D] Qasim Nanotavi

  Answer: B [Shibli Naumani]

7. What is the number of emirates in UAE?

[A] 5
[B] 6
[C] 7
[D] 8

Answer: C [7]

8. “Thane Creek Flamingo Sanctuary” is located in which state?

[A] Odisha
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Karnataka

Answer: C [Maharashtra]

9. Calcitriol is the biologically active form of which among the following Vitamins?

[A] Vitamin B
[B] Vitamin C
[C] Vitamin D
[D] Vitamin E

Answer: C [Vitamin D]

10. What do the dots represent in the Lewis dot structures?

[A] positrons
[B] electrons
[C] atoms
[D] neutrons

Answer: B [electrons]

Leave a Reply

Your email address will not be published.