DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 10

1. In which of the following paintings, a paste made of Zinc Oxide and Arabic Gum called “gesso paste” is used?

[A] Tanjore painting
[B] Madhubani painting
[C] Pattachitra
[D] Mysore painting

Answer: D [Mysore painting]

2. Kambala Sport is held in which state?

[A] Karnataka
[B] Gujarath
[C] Tamilnadu
[D] Kerala

Answer: A [Karnataka]

3. Sabarimala is located in which of the following states? 

[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Tamil Nadu
[D] Odisha

Answer: A [Kerala]

4. Who among the following laid the foundation of Shalimar & Nishaat Garden in Kashmir?

[A] Akbar
[B] Jahangir
[C] Shahjahan
[D] Nur Jahan

Answer: B [Jahangir]

5. The terms Karna and Angahgara are most closely related to __?

[A] Indian Classical Dance
[B] Ancient Sanskrit Dramas
[C] Ancient Buddhist Canons
[D] Gupta revenue administration

Answer: A [ Indian Classical Dance]

6. Ekambarantha temple was built by which of the following rulers of Vijaynagara?

[A] Deva Raya I
[B] Deva Raya II
[C] Krishna Deva Raya
[D] Achyuta Deva Raya

Answer: C [Krishna Deva Raya]

7. Whose verses are found in the Sikh holy scripture, Adi Granth?

[A] Ramananda
[B] Guru Nanak
[C] Tulsidas
[D] Kabir

Answer: D [Kabir]

8. Which one of the following painting styles of India originated in the 19th century?

[A] Pahari
[B] Kangra
[C] Rajput
[D] Kalighat

Answer: D [Kalighat]

9. Pusa-1509 & Pusa-1121 which were recently in news for high agricultural yields are varieties of _?

[A] Mustard
[B] Paddy
[C] Pigeon pea
[D] Cotton

Answer: B [Paddy]

10. Which of the following contains the Dhrupada raga?

[A] Rig Veda
[B] Atharva Veda
[C] Sama Veda
[D] Yajur Veda

Answer: C [Sama Veda]

jOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES ON GOVT JOBS AND MCQs. CLICK HERE

FOR GOVT JOBS PREPARATION, practice MCQs to score good marks. CLICK HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.