DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 14

  1. Rollapadu wildlife sanctuary is in
  • Andrapradesh
  • Rajasthan
  • Karnataka
  • Tamil nadu
ANSWER: ANDRA PRADESH

2. Mukundra hills tiger reserve is in

  • Rajasthan
  • Andra pradesh
  • Karnataka
  • Tamil Nadu
ANSWER: RAJASTHAN

3. International snow leopard day was observed on

  • 23rd October
  • 24th October
  • 25th October
  • 26th October
ANSWER: 23rd OCTOBER.

4. The first of India’s reserves to make it to the UNESCO list

  • Panna National Park
  • Nilgiri Biosphere Reserve
  • Madhav National park
  • Gandhi Sagar wildlife sanctuary
ANSWER: NILGIRI BIOSPHERE RESERVE.

5. National Tiger conservation authority is a

  • Statutory body
  • Independent body
  • Quasi-judicial body
  • constitutional body
ANSWER: STATUTORY BODY

6. National Board of wildlife is chaired by

  • NITI
  • Ministry of forest and environment
  • speaker
  • Prime Minister
ANSWER: PRIME MINISTER

7 Loktak lake is in

  • Manipur
  • Odisha
  • Madhya Pradesh
  • Jammu and Kashmir.
ANSWER: MANIPUR

8. Which of the following industries was not a favourite among the European capitalists to invest in Asia or Africa?

  • Textile
  • Mining
  • Plantation
  • Railway
ANSWER: TEXTILE

9. Who gave  the title of “Mhamana” to Madan Mohan Malviya

  • Mahatma Gandhi
  • Bal Gangadhar Tilak
  • Dada Bhai Nairobi
  • Gopal Krishna Gokhale
ANSWER: MAHATMA GANDHI

10. Hyperthermia occurs due to loss of excessive heat from the body due to sudden low body temperature in

  • Lizards
  • Snakes
  • Frogs
  • Human beings
ANSWER: HUMAN BEINGS

Leave a Reply

Your email address will not be published.