DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 13

  1. Teejan Bai is associated with which field?
  • Journalism 
  • Folk music
  • Folk dance
  • Balle

ANSWER: Folk music

2. The Ryotwari settlements was introduced by the British in the

  • Madras and Bombay Presidencies
  • Madras Presidency
  • Bombay Presidency
  • Bengal Presidency

ANSWER: Madras and Bombay Presidencies

3. Where was the birth place of the exponent of Jainism, Mahavir Swami?

  • Vikramshila
  • Vaishali
  • Kundgram
  • Pippalivan

ANSWER: Vaishali

4. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in

  • Afghanistan 
  • Turkey
  • Mongolia
  • Persia

ANSWER:  Mongolia

5. Banabhatta was the court poet of which emperor?

  • Kumaragupta
  • Vikramaditya
  • Harshavardhana 
  • Kanishka

ANSWER: Harshavardhana 

6. Which region in India receives substantial rain during the winter month of January?

  • Rajasthan
  • Kerala coast
  • Punjab
  • Central India

ANSWER: Punjab

7. Heavy rain in both summer and winter seasons is a characteristic feature of

  • Tamil Nadu
  • Orissa
  • Gujarat
  • Maharashtra

ANSWER: Tamil Nadu

8. North east monsoon brings maximum rainfall to

  • Madras
  • Calcutta
  • Bombay
  • Delhi

ANSWER: Madras

9. The driest place in India is

  • Bikaner
  • Leh
  • Barmer
  • Jaisalmer

ANSWER: Jaisalmer

10. In which of the following cities of India, the diurnal range of temperature is maximum?

  • Calcutta
  • Madras
  • Bombay
  • New Delhi

ANSWER: New Delhi

5 Replies to “DAILY MCQ FOR GOVT JOBS DAY 13”

Leave a Reply

Your email address will not be published.